Blog

 

Creating an entry or passage which leaves an imprint on your mind is very important as it iswhat you experience while entering or leaving a space. It should provide a sense of directionand invoke feelings you will have seeing the interiors of the place. However, one is oftenconfused on how these passages can be transformed in such a way. So here are some waysused by designers to drastically turn your dull passageway into an interesting path toparadise. Let’s Enter

Figure 1-Ekaa Penthouse by Fulcrum Studio
Figure 1-Ekaa Penthouse by Fulcrum Studio

Lighting to Highlight Parallels

The Ekaa Penthouse is a 15000 sqft penthouse based in Bangalore designed by Fulcrum Studio headed by Architect Husna Rahman. The design of Penthouse creates indefinite viewsconnecting to the sky and beautiful transitions of spaces. One such transitional corridor has the stone sculptures highlighted in the backdrop through a parallel series of metal barsextending up to the ceiling and linear lighting profiles installed along them reflecting fromthe marble. Husna has also added a beautiful touch of personalisation to the corridor makingit nevertheless unique. This corridor is minimalistic, budget friendly and can be versatile inits usage in various spaces. This is one such corridor design which will transform yourexperience of living and walking in this penthouse.

Patterns and Shapes

The Quirky Art deco driven Apartment is designed by the flamboyant Aamir and Hameeda Sharma adding a different element to their projects each time. The House of a Million Arches is one such project featured by its striking corridors hand painted in tropical colours in theform of beautiful arches. Corridors are painted in a subtle way fulfilling the function ofproviding a serene environment to this house making it a delightful experience.

Figure 2-Bellevue Apartment, Hyderabad by AANDH
Figure 2-Bellevue Apartment, Hyderabad by AANDH
Figure 2-Bellevue Apartment, Hyderabad by AANDH
Figure 2-Bellevue Apartment, Hyderabad by AANDH
Figure 3- Hosur Project by FADD Studio
Figure 3- Hosur Project by FADD Studio

Innovative Path defining Floorings

 

The Project is a Holiday home in Hosurdesigned by FADD Studio based inBengaluru founded by Farah Ahmed andDhaval Shellugar. The flooring consists ofa beautiful palette in Prussian Blue, SoftPeach and Mute Grey in a dynamic zig zagpattern which also connects with otherparts of the space making the experience ofthis passage encapsulating and path defining. Beautifullyconceptualisedpattern of flooring is done in Bharat

Flooring Tiles. It is further highlighted bycontinuous thin slated pinewood on oneside of the wall and in curved form onceiling concealing the doors and giving thewhole passage a seamless look simultaneously.

Dynamic Ceilings

 

Lalita and Mujib of a Mumbai based firmCollaborative Architecture recreated theMezban Restaurant based in the city of Calicutin a 3000sqft area with a new ideology forBusiness clientele. The space planning of thewaiting lounge corridor was intelligently doneby giving sitting in a skew shape not onlyincreasing the corridor space but also addingto the dynamics of it. The passage is enhancedby use of customised fabric ceiling with 5WLed source inside used at various heights thuscreating an undulating topography addinginterest to the client’s mind while entering.

Hence,the project named InvertedTopography

Figure 4 -Mezban Restaurant, Calicut - Inverted Topography by Collaborative Architecture
Figure 4 -Mezban Restaurant, Calicut - Inverted Topography by Collaborative Architecture
Figure 5- Traditional Affinity home in Kerala by Thought Parallels

Use of a Feature colour

 

The Architects of Thought Parallels Shabna Nikhil and Nikhil Mohan who believe inbreaking the monotony in design created a different experience of a house built in traditional setup in Kerala away from city by adding a tint of contemporary styling to its vernacularform. Amongst the large open gardens and veranda this narrow entryway catches eye and is characterised by its teal blue flight of stairs made in folded steel in the back side of the stairssuspended with the help of rods from beam structure. The large glass window allowing splendid natural sunlight also adds to the experience and makes the staircase visible fromoutside thus making it an internal and an external feature as well.

Blog Writen By :- Ishita Jain